Heeft je radiator wel voldoende capaciteit?

Heeft je radiator wel voldoende capaciteit?

Stel je voor: je koopt nieuwe radiatoren, maar na de installatie ontdek je teleurgesteld dat je woning niet voldoende opwarmt. Om dat scenario te voorkomen, besteed je maar beter aandacht aan de capaciteit van je verwarmingselementen. Maar hoe bereken je het vermogen van je radiatoren?

Pas de capaciteit van de radiator aan aan de kamer

We krijgen vaak de vraag aan welke capaciteit alle radiatoren in huis moeten voldoen. Maar daar kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Elke ruimte in je woning heeft immers een andere ideale temperatuur. Zo heb je het graag lekker warm in de badkamer en kies je daar het best voor een aangename 24°C. Deze temperatuur is dan weer veel te warm voor je slaapkamer. Hou het daar lekker fris voor een deugddoende nachtrust. 18°C is meestal voldoende. Ook in de woonkamer mag het gezellig warm zijn. Kies hier voor een 22°C.

Om bovenstaande temperaturen te bereiken, kan je deze richtlijnen volgen:

  • woonkamer: 22°C / 85 Watt per m³
  • slaapkamer: 18°C / 70 Watt per m³
  • badkamer: 24°C / 93 Watt per m³

Een simpele rekenformule

Bereken eerst en vooral het volume per kamer. Vermenigvuldig de oppervlakte van de ruimte met de hoogte. Dat resultaat moet je vervolgens vermenigvuldigen met het vereiste aantal watt per kubieke meter (zie hierboven).

Zo, nu weet je welke capaciteit je radiator nodig heeft om de kamer voldoende te verwarmen. Heb je het graag enkele graden warmer of kouder? Tel dan tien procent op of trek tien procent af per twee graden Celsius.

Juiste formaat én capaciteit

De Superia-radiatoren zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende formaten, maar ook in verschillende vermogens. Zo ben je nooit beperkt in keuze en vind je altijd een gepast model.

Wil je zeker zijn dat je de juiste capaciteit voor je radiatoren kiest? Een Superia-verdeler helpt je graag bij de berekening.