Je Superia-radiator ontluchten in 7 eenvoudige stappen

Je Superia-radiator ontluchten in 7 eenvoudige stappen

Word je ’s morgens wakker door het geluid van een tikkende of borrelende radiator wanneer de verwarming aanspringt? Of merk je dat je radiatoren niet snel genoeg opwarmen? Dan is de kans groot dat je je radiatoren moet ontluchten. Wij helpen je om dit klusje te klaren, stap voor stap!

Wat heb je nodig?

Je kunt je radiatoren gerust zelf ontluchten – een professionele installateur is meestal niet nodig. Neem alvast een schroevendraaier (of een ontluchtingsleuteltje indien je dit hebt) bij de hand, samen met een bakje om water op te vangen en een grote handdoek.

Werkwijze

  • Stap 1: Laat je radiatoren minstens een kwartier op de maximumstand draaien.
  • Stap 2: Zet je radiatoren uit en laat ze een tiental minuten afkoelen.
  • Stap 3: Sluit de radiatorkraan van het toestel dat het dichtst bij de ketel staat. Er zal flink wat water uit de radiator stromen, dus zet zeker eerst een bakje klaar.
  • Stap 4: Gebruik de schroevendraaier of het ontluchtingssleuteltje om de ontluchter open te draaien. Draai de kraan naar links tot er water uitloopt, maar draai ze nooit volledig open! De kans is groot dat je de kraan dan niet meer toe krijgt.
  • Stap 5: Draai de kraan weer dicht.
  • Stap 6: Voer bovenstaande stappen uit voor alle radiatoren. Begin altijd op de benedenverdieping en zet je cv-ketel pas opnieuw aan als alle radiatoren aan de beurt zijn geweest.
  • Stap: Tot slot moet je nog even de waterdruk van je cv-ketel controleren. Ligt de druk tussen de 1.5 en 2 bar, dan zit je goed. Is dat niet het geval, dan moet je wat water bijvullen.

Waarom moet je je radiatoren ontluchten?

Als je radiator vervelende geluiden maakt of niet goed meer opwarmt, is de kans groot dat er zich luchtbellen in de leidingen bevinden. Dat hoeft zeker niet ernstig te zijn. Maar als je niet ingrijpt, kunnen de leidingen oxideren. Bovendien verbruik je minder energie wanneer je je radiatoren regelmatig ontlucht.

Werkt je radiator na het ontluchten nog niet naar behoren? Dan is het tijd om een professionele installateur in te schakelen.

Heb je vragen over de Superia-radiatoren? Aarzel niet om ons te contacteren.