SOS radiatorproblemen: zo los je ze op!

SOS radiatorproblemen: zo los je ze op!

Help! Je radiator blijft koud, warmt maar gedeeltelijk op, of lijkt wel op hol geslagen. Wil je vermijden dat je huis een koelkast of juist een sauna wordt, dan pak je problemen met je chauffage het best meteen aan. Hier lees je wat je in welke situatie moet doen.

Je radiator maakt vreemde geluiden

Maakt je radiator borrelende of tikkende geluiden? Vervelend, maar dat probleem is gelukkig snel opgelost. Meestal wijst dit fenomeen op luchtbellen in de leidingen, die je zelf kunt verwijderen door je chauffage te ontluchten. Wacht daar niet te lang mee, want anders kunnen de leidingen oxideren.

Je chauffage wordt maar gedeeltelijk warm

Warmt je radiator maar voor een stuk op? Ook dat is waarschijnlijk aan luchtbellen te wijten. Ontluchten is dan ook de boodschap!

Je radiator blijft koud

Blijft je radiator helemaal koud? Geen paniek, dat wil niet zeggen dat hij is afgeschreven. Hoogstwaarschijnlijk is er een probleem met de ventielset van je chauffage. Dat kun je checken door alle andere radiatoren in huis dicht te draaien en je verwarming op volle toeren te laten werken.

Werkt het kapotte exemplaar nu plots wel? Dan ligt het probleem niet aan de ventielset en schakel je het best een professionele installateur in.

Als de radiator koud blijft, dan is de kans groot dat spindel van de ventielset vuil is. Dat probleem kun je zelf in enkele stappen oplossen:

●      Verwijder de thermostaatkop van je radiator.

●      Duw zachtjes op de spindel (de pin) die uit de ventielset steekt, zodat die twee à drie millimeter beweegt. Is er geen beweging in te krijgen? Sla dan (niet te hard) op de zijkant van de ventielset om hem los te maken.

●      Plaats de thermostaatkop terug zodra de spindel weer beweegt.

Zijn de problemen met je radiator nog niet van de baan? Dan ligt het mankement misschien aan je cv-ketel of is er iets mis met de leidingen. Bel snel een professionele installateur en laat hem een kijkje nemen.

Je chauffage blijft lauw

Voelt je radiator maar lauwtjes aan? Dan heeft hij waarschijnlijk gewoon de ingestelde temperatuur bereikt. Om zeker te zijn, zet je je thermostaat wat hoger. Als de radiator vervolgens warmer wordt, is er niets aan de hand. In het andere geval, schakel je het best een professional in.

Je radiator koelt niet meer af

Wil je radiator niet meer afkoelen? Dan sluit de ventielset waarschijnlijk niet goed meer af. Dat kun je helaas niet zelf verhelpen, dus je zult een beroep moeten doen op een installateur.

Merk je andere problemen bij je radiator? Contacteer dan een professionele installateur.

Op zoek naar een nieuwe chauffage? Neem alvast een kijkje bij een Superia-verkooppunt in je buurt en ontdek ons uitgebreide assortiment.