Hoe bereken je het vermogen van je radiator?

Hoe bereken je het vermogen van je radiator?

Ga je oude radiatoren vervangen of ben je op zoek naar radiatoren voor in je nieuwbouwwoning? Dan is het belangrijk om te weten over welke capaciteit ze moeten beschikken om de ruimtes in jouw woning efficiënt te verwarmen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet!

Het vereiste vermogen hangt af van verschillende factoren

Een aantal factoren speelt een grote rol in het vermogen dat je verwarmingselementen nodig hebben. Ten eerste is natuurlijk de grootte van de ruimte waarin je de radiator zult plaatsen, erg bepalend. Daarnaast is het gebruik van die ruimte belangrijk: ga je er veel tijd in doorbrengen of is het eerder een functionele kamer, zoals een wasruimte of een berging? Omdat de warmtebehoefte nogal kan verschillen per kamer, bereken je het nodige vermogen voor elke ruimte het best apart. 

Het vermogen van je radiator bereken je zo

Begin eerst met de volumeberekening van elke kamer: de lengte vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte. Als je de grootte van de ruimte in kubieke meters eenmaal kent, kun je de gewenste temperatuur per ruimte bepalen. Bekijk in de lijst hieronder wat de overeenkomstige wattage per kubieke meter is.

Badkamer: 24°C – 93 Watt

Woonkamer, bureau: 22°C – 85 Watt

Keuken: 20°C – 77 Watt

Slaapkamer: 18°C – 70 Watt

Eens je het volume van alle kamers hebt achterhaald, met de bijhorende wattage per kubieke meter, vermenigvuldig je het aantal kubieke meters van alle kamers met de wattage per vierkante meter. Wil je dat getal bijstellen, bijvoorbeeld als je een heel goed geïsoleerde woning hebt? Dan kun je het vermogen corrigeren door er tien procent bij te tellen of af te trekken per twee graden Celsius. Of je werkt met het vereiste vermogen per kamer: aan jou de keuze!

Radiator kiezen op basis van vermogen

Heb je het vereiste vermogen berekend? Dan kun je je radiatoren beginnen kiezen! Superia-radiatoren zijn er in alle vormen en maten. Heb je toch nog vragen over welke radiator nu precies bij jouw warmtebehoefte past? Neem dan contact op met een Superia-verdeler in je buurt. Die helpt je graag verder!