Hoe moet je een radiator aansluiten?

Hoe moet je een radiator aansluiten?

Hoe moet je een radiator aansluiten?

Om een Superia-radiator te installeren, moet je geen grof geschut bovenhalen. Wat je beter wel doet, is op voorhand even nadenken of je het exemplaar in serie of in parallel zult aansluiten. Geen idee wat het verschil tussen beide opties is? We leggen het je graag uit.

Een radiator in parallel aansluiten

Deze optie wordt ook wel eens het tweepijpsysteem genoemd, omdat je twee aparte leidingen nodig hebt. Het water vertrekt vanuit een collector en wordt door één leiding naar de radiator gevoerd. De andere leiding stuurt het retourwater weer terug naar de cv-ketel. Bij dit soort installaties kun je kiezen uit drie soorten leidingen: koperen, kunststof of stalen buizen. Een aansluiting in parallel is helaas iets duurder dan een in serie, maar toch komt deze optie tegenwoordig het vaakst voor.

Of in serie

Het zogenaamde eenpijpsysteem is synoniem voor een installatie in serie. Deze methode werd vooral gebruikt in de jaren 70 en 80 en geraakte daarna wat in onbruik. Dat komt omdat het retourwater van de vorige radiator gebruikt wordt als aanvoerwater voor het volgende exemplaar. Vanzelfsprekend geeft de laatste radiator daardoor minder warmte af dan de eerste. Een goede hydraulische inregeling en dimensionering van de installatie zijn daarbij noodzakelijk.

Een goede oplossing

Plaats je je radiatoren toch in serie en wil je het warmteverlies beperken? Dan ben je genoodzaakt om grotere modellen te plaatsen naarmate ze verder van de ketel verwijderd staan. Een andere optie is om een ventiel met bypass te plaatsen. Dit opzetstuk mengt het afgekoelde retourwater met het verwarmde aanvoerwater en stuurt dat naar de volgende radiatoren.

Wil je graag meer info over de aansluiting van je Superia-radiatoren? Een verdeler in jouw buurt beantwoordt al je vragen.