Radiatoren staan – zeker in oudere huizen – heel vaak onder de vensterbank. Maar waarom is dat? En wordt dat nog steeds zo gedaan? Lees er hier meer over.
Moet ik mijn radiator ook onder een raam plaatsen?
Dat hangt ervan af. Heb je een oude woning die (nog) niet zo goed geïsoleerd is? Dan doe je dat het best wel. De radiator onder het raam creëert immers een soort warmteluchtgordijn. Dat gordijn houdt de koude lucht tegen die langs de ruiten naar binnenkomt. Ramen zijn immers vaak de slechtst geïsoleerde oppervlakken in je woning, zeker als ze nog uit enkel glas bestaan. De isolatiewaarde van je vensters ligt dan ook heel laag. Test het maar: in de buurt van je ramen met enkel glas voel je ongetwijfeld een koude tocht.
Radiator onder een raam in recente woningen
In recentere huizen – gebouwd in de afgelopen twintig à dertig jaar – is het niet meer nodig om de radiatoren onder het raam te plaatsen. De ramen zijn beter geïsoleerd en dus is het warmtegordijn overbodig. Je kunt de plaats van je radiator dus ook door andere factoren laten bepalen: misschien is het praktischer om de radiator aan de overkant van het raam te plaatsen? Waar je je radiator ook installeert: in een nieuw huis zal die altijd aangename warmte verspreiden.
Tips over de plaats van je radiator
Als je je radiator niet onder een raam plaatst, kun je wel nog rekening houden met deze twee tips. Ten eerste installeer je voor een ideale warmteverspreiding de radiatoren het best zo’n drie à vijf centimeter van het muuroppervlak en zo’n tien à vijftien centimeter boven de vloer. Ten slotte zijn radiatoren niet louter praktisch: ze hebben ook een esthetische functie. Je kunt kiezen voor een subtiele radiator, die je alsnog in de buurt van je ramen plaatst. Of je gaat voor een strak model, dat past in je moderne interieur. Wist je trouwens dat Superia een uitgebreid kleurenpallet heeft? Aan jou de keuze!
Zou je de Superia-radiatoren graag eens in het echt zien? Dat kan! Breng een bezoekje aan een Superia-verdeler in je buurt.