Bouwen of renoveren? Denk goed na over je verwarming

Bouwen of renoveren? Denk goed na over je verwarming

Wanneer je gaat bouwen of renoveren, sta je voor enkele belangrijke keuzes. Je woning moet niet alleen mooi zijn, maar vooral ook functioneel. Een groot deel van je energieverbruik gaat naar verwarming, dus kies je het best voor een energiezuinige oplossing. Centrale verwarming blijft op dat vlak een duurzame optie. We hebben alvast een gouden tip: onze radiatoren zijn efficiënt, praktisch en een streling voor het oog.

 

1.    Ecologisch verantwoord verwarmen

Dé manier om energiezuinig en milieuvriendelijk te verwarmen is door hernieuwbare energie maximaal in te zetten. Je kunt je cv-ketel perfect combineren met zonnepanelen, die gratis energie halen uit de natuur. Zo verwarm je niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook goedkoop – zeker wanneer je kiest voor een hoogrendementsketel of lagetemperatuurverwarming

Overweeg je een volledig elektrische verwarming? Dat is nuttig voor kleine woningen, maar minder interessant voor grote huizen, omdat zo’n systeem dan relatief duur is in verbruik. Wanneer je vloerverwarming legt, is elektrische bijverwarming wel een slimme aanvulling.

 

2.    Ga voor lagetemperatuurradiatoren

Lagetemperatuurradiatoren zijn een goed idee! Bij een nieuwbouw- of renovatieproject is er veel aandacht voor isolatie, waardoor er minder warmte verloren gaat en je dus minder moet verwarmen. Lagetemperatuurradiatoren zorgen voor een gelijkmatige temperatuur en ze halen een hoog rendement, waardoor je energieverbruik tot wel 30% lager ligt in vergelijking met gewone radiatoren.

 

3.    Bereken het vermogen van je radiatoren

Om efficiënt te verwarmen, denk je het best goed na over het vermogen van je radiatoren. De warmtebehoefte is namelijk niet over je hele woning gelijk. In je slaapkamer mag het frisser zijn dan in je woonkamer, en een grote ruimte vereist een andere radiator dan je kleine bureau.

 

4.    Kies de juiste plaats voor je radiatoren

Als de radiatoren op de juiste plaats hangen, kan de warmte zich optimaal verspreiden. Bekijk daarom de plaatsing voor je begint te bouwen of renoveren en spring slim om met de beschikbare oppervlakte. Op een smalle muur zijn verticale radiatoren zoals de Verti M Line of Verti M Kompakt ideaal. Onder een grote raampartij is een lage, krachtige radiator de beste optie.

 

Bouwen of renoveren: hulp bij verwarming

Heb je hulp nodig bij de keuze voor de juiste verwarmingstechniek? Neem contact op met een Superia-verdeler in je buurt en bekijk de mogelijkheden wanneer je gaat bouwen of renoveren.