Wat moet je doen als je radiator lekt? Superia helpt je uit de nood

Wat moet je doen als je radiator lekt? Superia helpt je uit de nood

Hangen er druppels aan je radiator of ligt er al een plas water onder? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lek. Wat kan de oorzaak zijn van een radiator die lekt en hoe los je het probleem op? Ontdek ons stappenplan.

1.    Spoor het lek op

Uiteraard moet je eerst weten waar het lek zich bevindt: aan een aansluitpunt of in de radiator zelf. Controleer dus alle verbindingen en lasnaden. Is er roestvorming aan je radiator? Door slijtage kunnen roestvlekken en gaatjes ontstaan. Maar roest kan ook net het gevolg zijn van de lekkage.

Wanneer er scheurtjes aan de lasnaden zijn, gaat het meestal om een productiefout. Neem in dat geval zeker contact op met je installateur.

 

2.    Draai de aansluitingen wat vaster aan

Een paneelradiator heeft gewoonlijk minimaal vier aansluitpunten: voor de aanvoer (kraan), voor de ontluchtingskraan, om water af te tappen en voor de afvoer. De kans is groot dat de radiator lekt aan de verbinding met een van de leidingen. Neem er een tang bij en draai de moeren aan elk aansluitpunt wat vaster.

 

3.    Gaatjes of scheurtjes? Laat de radiator leeglopen

Zijn er gaatjes of scheurtjes in de radiator ontstaan, al dan niet met of door roestvorming? Vooraleer je ze kunt dichten, moet je het water uit de radiator laten lopen zodat het peil onder de lekkage zakt. Volg hiervoor dezelfde stappen als bij het ontluchten van je radiator (stap 1 tot 3).

 

4.    Schakel een technicus in

Om het lek te dichten, en zeker bij grote, hardnekkige lekkages, doe je het best een beroep op een technicus. Bij onherroepelijke schade is een nieuwe paneelradiator aangeraden. Vraag (technisch) advies aan een verdeler in je buurt.