Ecologisch verantwoord verwarmen met milieuvriendelijke chauffages

Ecologisch verantwoord verwarmen met milieuvriendelijke chauffages

Energiezuinig verwarmen is niet moeilijk. Zowel voor radiatoren als voor verwarmingsinstallaties is er een ruime keuze aan milieuvriendelijke modellen. Centrale verwarming is een van de meest duurzame keuzes. Combineer je die met lagetemperatuurradiatoren, dan zit je helemaal goed! Wat zeker zo interessant is: kiezen voor het milieu is ook kiezen voor je portefeuille. Win-win, dus! Lees hier alles over milieuvriendelijke chauffages.

 

Centrale verwarming: kies voor een energiezuinige ketel

 

Centrale verwarming (cv) werkt op water dat verwarmd wordt en door de leidingen naar de radiatoren of vloerverwarming gestuurd wordt. Daarvoor heb je een cv-ketel nodig, want die verwarmt het water. Je hebt de keuze uit verschillende energiebronnen om die ketel te laten werken: van aardgas tot elektriciteit of mazout. Je kunt deze energiebronnen ook combineren met systemen die werken op hernieuwbare energie zoals een warmtepomp en/of zonnepanelen. Daardoor zal je energieverbruik nog meer dalen! Kies daarnaast zeker voor een hoogrendementsketel. Die gebruikt het minst energie voor een maximaal resultaat. Installeer ten slotte een digitale thermostaat die de temperatuur nauwkeurig regelt én zorg voor goede isolatie. Zo gaat je kostbare warmte niet verloren.

 

Waarom zijn lagetemperatuurradiatoren goed voor het milieu?

 

Het grote verschil tussen lagetemperatuurradiatoren en traditionele radiatoren ligt in – de naam verklapt het al – de temperatuur van het water. De aanvoertemperatuur voor traditionele systemen schommelt tussen de 75 en 85 graden Celsius; bij lagetemperatuurradiatoren ligt die tussen de 45 en 55 graden. Dat temperatuurverschil zorgt ervoor dat je tot wel 30% energie kunt besparen, want je ketel moet natuurlijk minder hard werken om je huis te verwarmen. Bovendien zorgen lagetemperatuurradiatoren voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Bij traditionele radiatoren heb je soms last van tocht en koude plekjes in het huis. Geld en energie besparen betekent dus niet dat je moet besparen op comfort. En de radiatoren van Superia zijn ook nog eens mooi om naar te kijken. Jackpot!

 

Tips om energie te besparen

 

Ten slotte kun je met een kleine moeite nog extra energie besparen. Zo kun je je verbruik al 7% doen dalen door je thermostaat slechts een graadje lager te draaien. Met thermostatische kranen kun je de temperatuur voor elke ruimte apart regelen. Ook de plaatsing van je thermostaat is heel belangrijk. Als die te dicht bij ramen of deuren hangt, kun je een vertekend warmtebeeld krijgen, waardoor je ketel onterecht het signaal krijgt dat het te koud in huis is. Ten slotte zorgt een goede ventilatie ervoor dat de lucht in huis niet te vochtig is. Vochtige lucht warmt immers minder gemakkelijk op dan droge lucht. Ventileren is dus de boodschap!

 

Heb je nog vragen over energiezuinig verwarmen? De medewerkers in een van onze verkooppunten beantwoorden met plezier al je vragen!